Skip to main content
Menstruatiepijn

Hoe en waarom ontstaat menstruatiepijn?

Hormonen, zoals o.a. prostaglandines, regelen de menstruatiecyclus. Zijn er te veel prostaglandines aanwezig, is er vaak sprake van sterkere pijn.

"Bio-actoren" sturen de cyclus

Vanaf de puberteit tot de menopauze bereidt de slijmlaag van de baarmoeder (uterus) zich elke maand voor op de innesteling van een bevruchte eicel. Is er geen sprake van een bevruchting, wordt deze slijmlaag afgestoten. Dit leidt tot de menstruele bloedingen – de menstruatie.

Dit constant wederkerende proces is gebaseerd op cyclische veranderingen in de eierstokken (ovaria). Hier worden hormonen geproduceerd die als onzichtbare "bio-actoren" de cyclus aansturen.

Tot de 13e dag van de cyclus stijgt de oestrogeenspiegel, wordt het baarmoederslijmvlies opgebouwd en rijpt de eicel. Vervolgens gaat de oestrogeenspiegel drastisch omlaag en de ovulatie begint. In de eierstok blijft het geel lichaam achter dat verantwoordelijk is voor de productie van het hormoon progesteron.

Is er geen sprake van een bevruchting van de eicel, wordt het geel lichaam afgebroken. Dit vermindert de progesteronniveaus en het slijmvlies wordt afgebroken.

Tegelijkertijd worden prostaglandines gevormd in het baarmoederslijmvlies om de baarmoederspieren te helpen het slijmvlies af te stoten. De menstruatie begint.

Vaak de oorzaak van de pijn: te veel boodschappers

buikpijn.jpg

Vrouw heeft krampen in de onderbuikpijn
Hoewel menstruatiepijn ook kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld cysten, zijn prostaglandines, die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het ervaren van pijn, de meest voorkomende oorzaak van menstruatiepijn.

Als er te veel prostaglandines worden geproduceerd, kunnen ze buikkrampen veroorzaken. Via de bloedbaan bereiken de boodschappers ook andere organen, waar ze menstruele klachten kunnen veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree, of hoofdpijn.

Regelmatig een pijnlijke menstruatie: primaire dysmenorroe

Een menstruatie die gepaard gaat met pijnlijke symptomen wordt in de geneeskunde primaire dysmenorroe genoemd, iets wat vaak vergezeld wordt door het zgn. premenstrueel syndroom (PMS). PMS kondigt enkele dagen ervoor de periode aan met ernstige stemmingswisselingen, verhoogde prikkelbaarheid en depressie, gespannen borsten of gewichtstoename. De oorzaken van PMS zijn tot op heden niet duidelijk, wel wordt gedacht dat de klachten gebaseerd zijn op hormonale onbalans. Het is ook bekend dat de PMS-symptomen toenemen door conflicten, stress en een ongezonde levensstijl.

Ook genetische of psychologische factoren kunnen een rol spelen in hoe vrouwen hun menstruatie ervaren.

Lees op de volgende pagina meer over "Symptomen & diagnose".