Skip to main content
Migraine

Migraine-aanvallen die vrijwel ondraaglijk zijn

Een op vijf Belgen krijgt ooit in zijn leven te maken met migraine.  Hoe ontstaat migrainehoofdpijn eigenlijk?

De hersenen staan onder hoogspanning

migraine-aanval.jpg

Deze vrouw heeft een migraine-aanval
Migraine is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen: in tegenstelling tot de hersenen van een gezond persoon, reageren getroffen personen veel sterker op externe stimuli. Bij een acute migraine-aanval is het weefsel van de hersenvliezen rond de bloedvaten ontstoken. Bij elke hartslag wordt er nu bloed door deze vaten gepompt, wat wederom tot een irritatie van pijnzenuwvezels leidt. Daardoor voelt de migrainepatiënt een pulserende of bonkende hoofdpijn parallel met het hartritme.

Migraine: genetische aanleg

Volgens de huidige kennis is migraine meestal genetisch bepaald. Er zijn slechts bepaalde factoren ("triggers") nodig, zoals overbelasting, om een migraineaanval te veroorzaken. Meer informatie over de uitlokkende factoren, zie Migraine-oorzaken.

Wat onderscheidt migraine van spanningshoofdpijn?

De verschillen zijn talrijk en gevarieerd: in tegenstelling tot spanningshoofdpijn is migraine meestal genetisch bepaald en verergert ze tijdens het sporten. Rondlopen of buigen van het hoofd kan de intensiteit van de pijn verhogen. Kortom, de pijn bij migraine-aanvallen is uitgesproken en in tegenstelling tot spanningshoofdpijn bijna altijd eenzijdig, terwijl de pijn vanuit de ogen uitstraalt. 

Bij volwassenen duren de migraineaanvallen meestal tussen 4 en 72 uur. Een ander belangrijk verschil: migrainepatiënten zijn in vergelijking met mensen die lijden aan spanningshoofdpijn gevoelig voor geluid en licht en trekken zich daarom terug in een verduisterde kamer. Ook misselijkheid en braken zijn typische bijwerkingen van migraine. Meer informatie op Migrainesymptomen.

Veel patiënten kennen ook het fenomeen "aura", dat optreedt in 20-30% van de gevallen. ''Aura'' verwijst naar neurologische irritatie of tekorten. Visuele stoornissen zoals bliksem of een beperking van het gezichtsveld komen bijvoorbeeld vaak voor. 

Niet tolereren maar actief tegenwerken!

Migraine treft met zijn diverse symptomen bijna het hele lichaam, waardoor alledaagse activiteiten moeilijker worden. Hoewel de migraine zelf niet kan worden genezen, ben je niet hulpeloos. Migrainehoofdpijn of migraine kan worden voorkomen door het vermijden van "jouw" individuele triggers en het correct reageren op voortekens, om de kettingreactie tot aan de pijn te onderbreken.

Voor meer informatie en veel waardevolle tips voor de behandeling van migraine, zie Migrainebehandeling en –preventie.

 

Lees op de volgende pagina meer over "Oorzaken".