
Oorzaken van migraine: migraine meestal genetisch bepaald
Artsen gaan ervanuit dat genetische factoren een rol spelen bij migraine. Acute migraineaanvallen worden veelal veroorzaakt door zogenaamde triggerfactoren die voor iedereen anders zijn.
Wat gebeurt er precies tijdens een migraine?
Bij migrainepatiënten produceren zenuwcellen in bepaalde situaties een overdosis van neurotransmitters, zoals serotonine, waardoor de slagaders vernauwen en ontstekingsprocessen geremd worden. Het lichaam probeert nu deze overdosis van boodschappers af te bouwen totdat alleen een beetje serotonine overblijft. Het resultaat: de meningeale vaten verwijden en laten weefselvijandige stoffen door. Aan de vaten ontstaan kleine ontstekingen die dan de migraine - de kloppende hoofdpijn - veroorzaken.
Veel voorkomende aanleidingen ('triggers') voor migraine zijn:
- Veranderingen in het slaapritme (bv. in het weekend)
- Het overslaan van een maaltijd
- Stress
- Saunabezoek
- Weersveranderingen
- Hormonale schommelingen, met name tijdens de menstruatie
- Het nemen van hormoonpreparaten (bijvoorbeeld "de pil")
- Genetische aanleg
- Alcohol, vooral rode wijn
- Koffie
- Bepaalde voedingssupplementen
- Voedingsmiddelen zoals kaas, chocolade, noten en specerijen
Verschillende dranken en voedingsmiddelen met een zeer hoge waarde van histamine kunnen leiden tot migraine. Histamine is een chemische boodschapper die een belangrijke rol in het immuunsysteem van het lichaam speelt. Hij kan ook allergische reacties veroorzaken.
Hulp bij migraine
Ook al kunnen migraine-oorzaken vaak zelf niet behandeld worden, kun je wel je persoonlijke triggers identificeren en zo ten minste de symptomen van migraine verlichten en de frequentie verlagen. Leer alles over de maatregelen ter voorkoming van preventie op Migrainebehandeling en –preventie.
Regelmatige of aanhoudende hoofdpijn?
Als hoofdpijn regelmatig voorkomt en/of lang aanhoudt, dient je arts de oorzaak vast te stellen. Alleen hij kan een diagnose stellen en zal mogelijke behandelingen aanbevelen.