Skip to main content
Migraine

Migrainesymptomen: zo voelt migraine

Er zijn een aantal typische migrainesymptomen die een diagnose mogelijk maken. 

De typische symptomen van migraine:

  • Een migraine manifesteert zich meestal in kloppende en pulserende hoofdpijn die zich periodiek voordoet ("migraineaanval") en sterker wordt bij fysieke activiteit. 
  • Daarnaast komen begeleidende symptomen zoals misselijkheid, braken en een geluid- of lichtgevoeligheid ook vaak voor.
  • Meestal doet slechts één kant van het hoofd pijn bij een migraine-aanval.

Sommige migraine patienten kunnen tijdens een aanval een zgn. “aura” beleven. Deze aura duurt ongeveer 30-60 minuten, komt opzetten vlak voor de migraine-aanval en wordt eerst sterker en neemt vervolgens weer af. De aura verdwijnt meestal volledig. De term aura omvat zowel optische als zintuiglijke waarnemingsstoornissen.

  • Optische waarnemingsstoornissen of problemen met het gezichtsvermogen: de pijn treedt meestal aan één zijde, links of rechts, op. Kenmerken van optische waarnemingsstoornissen zijn: flikkeren, zigzag, knipperen of vlekken in het gezichtsveld waarin men niet meer kan zien. Lezen of autorijden is bijna onmogelijk.
  • Zintuiglijke waarnemingsstoornissen of gevoelsstoornissen: gevoelloosheid of tintelingen ("mieren op de huid"), lopen van de ene hand over de arm tot aan het gezicht. Soms zijn ook de voeten en benen aangetast. Zelfs verlamming en spraakstoornissen treden in enkele gevallen op.

De diagnose

Om de vorm van hoofdpijn te bepalen, welke migraine-oorzaken hieraan ten grondslag liggen en welke behandeling van migraine het beste is, dien je je arts te raadplegen - vooral als de pijn vaker voorkomt. Hij zal je vragen stellen om de ziekte te analyseren, o.a. hoe de pijn aanvoelt en hoe sterk deze is, of er bepaalde triggers zijn en welke begeleidende symptomen optreden. Dit gedetailleerde consult (anamnese) is vaak voldoende om een ​​betrouwbare diagnose te stellen.

De diagnose vergemakkelijken: het migrainedagboek

Als je zelf een betere controle wilt hebben over je hoofdpijn - en als een goede voorbereiding op het gesprek met je arts - is het migrainedagboek , waarin je de frequentie en de kenmerken van je migraine kunt invoeren, een aanrader.

Lees op de volgende pagina meer over "Behandeling & preventie".