Skip to main content
Rugpijn

Rugpijn: Symptomen herkennen

Rugpijn heeft verschillende symptomen die zich onderscheiden in duur en intensiteit.

Waar komt de pijn voor?

Rugpijn kan in de gehele rug gevoeld worden. Pijn in de bovenrug - in de nek - straalt vaak uit naar de schouders, armen en/of achterkant van het hoofd. In de middenrug, tegenover de thoracale wervelkolom, is er relatief weinig sprake van rugpijn. Rugpijn in de onderrug - "lage rugpijn" - is de meest voorkomende vorm. De reden hiervoor is dat de lumbale wervelkolom veel kwetsbaarder is voor verwondingen en beschadigingen dan de thoracale wervelkolom. Bij een hernia is de pijn bijzonder sterk. Veel patiënten kunnen amper nog rechtop staan, ook kan verlamming optreden in het been.

Plotselinge of sluipende symptomen?

oefening-rugpijn.jpg

Vrouw doet yoga als specifieke oefening tegen rugpijn
Rugpijn kan plotseling optreden, bijvoorbeeld na schokkerige bewegingen. De meest stekende pijn schiet er plotseling in. Deze plotselinge pijn is een typisch voorbeeld van een verschot (ook lumbago of acute lokale lumbale syndroom genoemd). In veel gevallen is rugpijn ook het gevolg van spierspanning, met trekkende milde tot matige pijn die verergert na verloop van tijd. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of de benen. Sommige patiënten klagen ook over spinale stijfheid, vooral in de ochtend na het opstaan, of een algemene beperking van de mobiliteit.

Rugpijn: acuut of chronisch?

Naast acute rugpijn is er ook chronische rugpijn die gekenmerkt wordt door langdurige pijn. Acute rugpijn betekent pijn die optreedt voor de eerste keer of na ten minste zes maanden pijnvrij te zijn geweest en die maximaal zes weken duurt. De prognose is over het algemeen goed: acute rugpijn gaat meestal binnen een paar weken over. Chronische of chronisch terugkerende rugpijn duurt langer dan drie maanden. De ernst van de pijn kan variëren tijdens deze periode – soms is de rugpijn zwakker, soms sterker.

Wanneer moet je je arts raadplegen?

In veel gevallen is rugpijn onschadelijk en kan ze met specifieke oefeningen voor de rug of met specifieke geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld ibuprofen, verlicht worden. Houdt de rugpijn echter langer dan twee weken aan, dan moet je onderzocht worden door je huisarts. Dit is vooral het geval wanneer je naast pijn een of meerdere van de volgende symptomen hebt:

  • Gevoel van verzwaktheid
  • Gevoelloosheid in de benen of armen
  • Tintelingen
  • Verlamming van de benen of armen
  • Pijn in de benen of de schaamstreek
  • Je hebt geen beheersing over het ontlasten of plassen
  • Pijn intensiveert tijdens beweging, bij niezen of hoesten
  • Pijn vermindert niet wanneer je plat gaat liggen

Lees op de volgende pagina meer over "Behandeling & preventie".