Skip to main content
Verkoudheid en koorts

Wat je kunt doen tegen een verkoudheid

Een sterk immuunsysteem is de beste manier om een ​​verkoudheid te voorkomen. Ben je toch verkouden, dan kun je de symptomen van een verkoudheid natuurlijk wel verlichten.

Tips voor het stimuleren van het immuunsysteem

vitamine-thee-verkoudheit.jpg

Thee en Vitamines helpen bij verkoudheid
Regelmatig de sauna in. De sauna zorgt ervoor dat het cardiovasculaire systeem in vorm blijft en ze versterkt het afweersysteem van het lichaam. Door warmte en koude af te wisselen, leert je lichaam wanneer het de doorbloeding van de slijmvliezen moet stimuleren.

Besteed aandacht aan je dieet. Door middel van een complete en gevarieerde voeding kun je je immuunsysteem stimuleren. Voldoende vitamines, zink en een gezonde vochtinname zorgen voor een sterk immuunsysteem dat effectief verkoudheidsvirussen kan bestrijden.

Sporten is goed - met mate. Voldoende beweging versterkt het afweerssyteem van het lichaam. De bloedsomloop komt op gang en het hart pompt meer bloed - en dus ook immuuncellen - door de vaten. Maar let op! Te veel sport kan het afweersysteem van het lichaam verzwakken.

Draag de juiste kleding. Te warme kleding laat weinig speling voor de temperatuurregeling van je lichaam en te dunne kleding zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Daarom moet je je niet te dik "inpakken", want anders kan je lichaam niet ademen. Maar zorg er ook voor dat je het niet te koud hebt. Tip: Bij fluctuerende temperaturen of als je vaak naar binnen en naar buiten loopt, kun je verschillende lagen aantrekken die je uit of aan kunt doen naarmate het warmer of kouder wordt.

Stress verminderen. Niet alle stress is hetzelfde: een beetje adrenaline in je lijf zorgt voor een opgewekte geest en spoort het immuunsysteem aan. Het probleem ontstaat echter wanneer de stress blijft aanhouden: dan wordt het emotioneel zwaar en vermindert het ook je strijdkrachten. Belangrijk is natuurlijk hoe iemand omgaat met stress. Wat voor de één een spannende uitdaging is, voelt voor de ander als een last - en dit verzwakt het immuunsysteem.

Vaccinatie tegen verkoudheid?

Tegen een griep kan men zich laten vaccineren, tegen een verkoudheid echter niet:  vanwege de vele verschillende virussoorten is preventie - bijvoorbeeld in de vorm van een "vaccinatie tegen verkoudheid" - niet mogelijk.

Je bent verkouden - wat kun je doen?

verkoudheit-baden.jpg

Een bad helpt verkoudheid te verlichten
Het zelfgenezende vermogen van je lichaam is vaak genoeg om met een verkoudheid te kunnen omgaan. Je kunt je lichaam wel helpen in de strijd tegen verkoudheidsvirussen. Genoeg drinken en voldoende rust zijn dan belangrijk.

Dus dan maar gewoon afwachten? Niet per se: speciale medicijnen kunnen de genezing van een verkoudheid niet versnellen, maar kunnen de symptomen wel verlichten. Tegen pijn in hoofd, nek en ledematen helpt bijvoorbeeld paracetamol, zoals te vinden is in het geneesmiddel PERDOLAN®.

Bij een verstopte neus zorgen bepaalde neussprays of -druppels voor opluchting en een ontzwelling van het neusslijmvlies. Om de vastzittende hoest onder controle te krijgen, kun je slijmoplossende medicijnen nemen die het ophoesten vergemakkelijken.

Je lichaam nog beter ondersteunen

Zorg goed voor de slijmvliezen. Neussprays en -spoelingen met een zoutoplossing of stoombaden met kamille of essentiële oliën zijn huismiddeltjes. Ze kunnen helpen slijm op te lossen en maken het ademen makkelijker bij een aanhoudende loopneus. Heb je van het vele snuiten al een pijnlijke neus, dan kan een zalf met goudsbloem en kamille helpen.

Een zegen voor de bronchiën. Om hoest te verlichten en de onrustige bronchiën te kalmeren, kan een zalf met eucalyptus of dennenolie of een warm bad verlichting brengen.

Frisse lucht. Te warme, afgesloten ruimtes zijn niet aan te bevelen bij een verkoudheid. Omdat de warme lucht het neusslijmvlies uitdroogt, hebben verkoudsheidsvirussen in deze situatie de beste overlevingskansen. Zet je verwarming niet te hoog en plaats een kom water op de verwarming zodat de kamer wordt bevochtigd. Belangrijk: Ventileer elke dag grondig.