Skip to main content
Verkoudheid en koorts

Verkoudheid: oorzaken van een verkoudheid

Ontstaat een verkoudheid door kou? Wetenschappers zijn het erover eens dat kou niet de enige oorzaak van een verkoudheid is.

Als je verkouden bent, heb je het koud. Is kou daarom altijd de oorzaak van een verkoudheid?

Nee, zelfs in de zomer kan men verkouden worden. Kou, tocht, vocht of onderkoeling kunnen de kans op een verkoudheid wel vergroten. Aanvankelijk is de  temperatuurgevoeligheid verstoord, omdat het immuunsysteem op een "virusaanval" reageert d.m.v. een verhoogde productie van boodschappermoleculen die de temperatuur van het lichaam verhogen.

Of de verkoudheid dan leidt tot een verhoogde lichaamstemperatuur of zelfs koorts is afhankelijk van de fysieke en mentale toestand van de patiënt en de aard van het virus.

Het immuunsysteem is verzwakt

Niet iedereen wordt rechtstreeks besmet. Een verzwakt immuunsysteem of een voor het lichaam onbekend virus kan echter snel tot de bekende symptomen van een verkoudheid leiden. Als het virus eenmaal aangekomen is bij de slijmvliezen van de neus of de keel, nestelen de viruscellen zich in het slijmvlies en gebruiken ze dit voor hun eigen voortplanting. Verkoudheid en keelpijn zijn meestal het gevolg.

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door verschillende virussoorten

virus-verkoudheit.jpg

Vele virus-types kunnen een verkoudheid veroorzaken
Een verkoudheid verloopt onaangenaam, maar is in vergelijking met een echte griep onschadelijk en duurt ongeveer een week. Wetenschappers onderscheiden meer dan 200 verschillende soorten virussen. De specifieke virussen die een verkoudheid en griep veroorzaken zijn vrijwel niet of moeilijk te bevechten. Daarom richt men zich bij een verkoudheid of griepinfectie op de verlichting van symptomen die worden geassocieerd met de aandoening.

In tegenstelling tot de gewone verkoudheid, wordt de "echte" griep uitsluitend veroorzaakt door specifieke influenzavirussen.

 

Lees op de volgende pagina meer over "Symptomen & diagnose".