Skip to main content
Verkoudheid en koorts

Verkoudheid: de belangrijkste symptomen van een verkoudheid en griep

Keelpijn, loopneus, hoesten en heesheid - een verkoudheid komt in elk seizoen voor. De verkoudheidssymptomen zijn een reactie van ons immuunsysteem.

Een week "ertussenuit"

nizen-verkoudheit.jpg

Vrouw snuit haar neus bij een verkoudheid
Een verkoudheid duurt gewoonlijk 7-10 dagen – met elke dag een nieuw symptoom. Voel je dat je verkouden wordt, dan is het al te laat. De onderliggende infectie heeft zich dan namelijk al in je lichaam verspreid. De verkoudheidsziekteverwekkers verwonden de slijmvliezen die vervolgens ontsteken. De rest van je lichaam, waaronder je hoofd, begint vervolgens ook symptomen te vertonen.

Tijdens het verdere verloop krijg je meestal een verstopte neus, de zogenaamde loopneus. De hoest komt er vaak aan het einde van de verkoudheid bij, wanneer de andere symptomen al grotendeels zijn verdwenen.

Twee tot drie dagen na het uitbreken van de infectie is de piek bereikt. En na een week is het ergste in de regel voorbij.

Het is typisch dat de individuele symptomen niet gelijktijdig optreden en niet bij iedereen even intens zijn. Medicijnen zijn er meestal op gericht de huidige klachten te verlichten. Lees er meer over op Verkoudheid - wat te doen?

Symptomen en het verloop van een echte griep

Bij een griep (influenza) is het anders: deze komt plots opzetten en zorgt voor rillingen, koorts, vermoeidheid en pijn. Terwijl een verkoudheid alleen invloed heeft op de luchtwegen, heeft een griep invloed op het hele lichaam. De koorts stijgt, de pijn in de ledematen en de rest van het lichaam wordt sterker, men voelt zich zeer zwak en heeft meestal geen eetlust. In tegenstelling tot een verkoudheid, waarbij er in de regel sprake is van het ophoesten van slijm, gaat een echte griep vaak gepaard met droge hoest.

Het herstelproces van de griep kan langer duren dan een verkoudheid en is afhankelijk van de algemene gezondheid en de leeftijd van de zieke.

Lees op de volgende pagina meer over "Behandeling & preventie".