Skip to main content
Woordenlijst
PERDOLAN® Productoverzicht

Welke pijnstillers van Johnson & Johnson Consumer NV zijn het best geschikt voor mijn pijn? Het pijnstilleroverzicht kan je helpen.

Woordenlijst

Acetylsalicylzuur (ASA):

Acetylsalicylzuur (ASA) heeft pijn-, koorts- en ontstekingsremmende eigenschappen. Het werkzame bestanddeel wordt tegenwoordig vaak toegepast en werd reeds gebruikt in de 19e eeuw. Meer informatie over het geneesmiddel acetylsalicylzuur.

Analgetica, Analgeticum

Een analgeticum is een pijnstiller of pijnstillend medicijn. Zogenaamde milde analgetica worden voornamelijk gebruikt bij milde tot matige pijn. Ze remmen boodschappers die een belangrijke rol hebben bij het ontstaan van pijn, koorts en ontstekingen. Daarom werken ze ook koortsverlagend. Niet-steroïdale anti-inflammatoire analgetica (NSAID's) omvatten bijvoorbeeld ibuprofen.

Artritis

Artritis wordt ook wel gewrichtsontsteking genoemd. Als gevolg van deze ontsteking ontstaan ​​onder andere gewrichtspijn, zwelling, warmte en beperkte mobiliteit. Lees meer over artritis en artrose.

Artrose

Met artrose bedoelt men de natuurlijke slijtageprocessen van het kraakbeen die beginnen bij een leeftijd van ongeveer vijftig jaar. Artrose wordt daarom ook aangeduid als "kraakbeenslijtage". Lees meer over artrose.

Chroniciteit

Chroniciteit verwijst naar pijn die lang aanhoudt. Een voorbeeld hiervan is o.a. fantoompijn na een amputatie.

Diagnose

Een diagnose is het bepalen van een ziekte of een blessure. Op basis van de beschreven symptomen, lichamelijk onderzoek of laboratoriumtests wordt de diagnose gesteld.

Genetische factoren

Genetische factoren zijn bepaalde kenmerken, zoals oogkleur en ziekten, die via het erfelijk materiaal (DNA) op het nageslacht worden overgedragen.

Gewrichtsholte

De gewrichtsholte (cavum articulare, intra-articulaire ruimte) heeft betrekking op de totale met gewrichtsvloeistof (synoviaal vocht) gevulde binnenruimte van een gewricht. De gewrichtsholte wordt omsloten door het gewrichtskapsel.

Gewrichtskapsel

Het gewrichtskapsel omsluit het gewricht en heeft daardoor de functie van een volledig omhullende gewrichtsbescherming.

Gewrichtskom

Het kogelgewricht past in de gewrichtskom als een vuist in de andere handpalm. Zowel het kogelgewricht als de gewrichtskom zijn bekleed met een laag van kraakbeen.

Griep

Griep, of "echte" griep, is een virale infectie die voornamelijk wordt overgebracht door druppelinfectie en contact met de huid. Het begin van de ziekte is meestal plotseling en snel. Koorts, loopneus, hoesten en vermoeidheid zijn de symptomen van de griep en kunnen soms een lange tijd aanhouden.

Hematoom

Een hematoom is een bloeduitstorting. Deze kan van buitenaf zichtbaar ("blauwe vlek") zijn of zich in een spier of ander zacht weefsel bevinden.

Ibuprofen

Ibuprofen is een werkzame stof in pijnstillers uit de groep analgetica en anti-inflammatoire middelen en wordt gebruikt voor de behandeling van pijn, ontsteking en koorts. Meer informatie over ibuprofen.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor de verdediging tegen pathogenen. Dit is een zeer complex proces en kan specifiek (afgestemd op de pathogeen) en niet-specifiek (algehele afweer) verlopen.

Kraakbeen

Kraakbeenlagen zijn gelegen in de gewrichten en zijn bestand tegen ​​zowel druk als tegen buigen. Gezond kraakbeen zorgt voor een vloeiende bewegingsmogelijkheid omdat het fungeert als een buffer in het gewricht. Slijtage van het kraakbeen kan leiden tot bewegingsbeperking, pijn en uiteindelijk slijtage van het gewricht.

Kogelgewricht

Het kogelgewricht past in de gewrichtskom als een vuist in de andere handpalm. Zowel het kogelgewricht als de gewrichtskom zijn bekleed met een laag van kraakbeen.

Lysine

Lysine is een aminozuur. Lysine helpt als effectieve versneller, zodat het werkzame bestanddeel zoals ibuprofen snel in de bloedbaan terecht komt en dus sneller werkt.

Meniscussen, meniscus

De meniscussen bestaan uit kraakbeen. Samen met de kraakbeenlagen waarmee de scharnierende botten zijn bedekt, bekleden ze de functie van schokdemper. Zij geven stabiliteit aan het gewricht.

Menstruatiepijn

Prostaglandines, de pijnboodschappers in ons lichaam, zijn niet alleen actief bij ziekten, maar ook bij de menstruatie. Prostaglandines zorgen er namelijk voor dat de spieren van de baarmoeder samentrekken, waardoor het slijmvlies gaat loslaten. Worden er echter tijdens de menstruatie te veel prostaglandinen geproduceerd, dan lijdt dit tot krampachtige pijn in de buik. Lees meer over menstruatiepijn.

Migraine

Migraine uit zich in de meeste gevallen in zogenaamde migraineaanvallen. Deze eenzijdige pijn gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. Lees meer over migraine.

Migrainehoofdpijn

Migrainehoofdpijn komt vaak voor: ongeveer 1 op 5 Belgen krijgt ooit in zijn leven te maken met migraine of migrainehoofdpijn. Als je niet zeker weet of je last hebt van migraine, vind je hier meer informatie over migrainesymptomen.

Niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen

NSAID's zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. Dit zijn geneesmiddelen die door middel van remming van het cyclo-oxygenase-eiwit de vorming van prostaglanines (ontstekingsmoleculen) vermindert.

Oestrogeen, oestrogenen

Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ze zijn vooral belangrijk in de maandelijkse cyclus van een vrouw. Tijdens de puberteit zorgen ze voor het ontstaan ​​van de typisch vrouwelijke geslachtskenmerken (borsten, hoge stem en vrouwelijke beharings- en vetverdelingspatronen). Daarnaast stimuleren oestrogenen botrijping en verlagen het cholesterolgehalte. Ook het mannelijke lichaam produceert kleine hoeveelheden oestrogeen.

Ontsteking

Een ontsteking is een afweerreactie van het lichaam. Wanneer ziekteverwekkers het lichaam binnendringen, reageert het immuunsyteem door o.a. de vrijgave van chemische boodschappers. Dit leidt bijvoorbeeld tot een vernauwing van fijne bloedvaten, en later tot zwelling, roodheid en warmte: Het weefsel is ontstoken. Dit kan resulteren in pijn en disfunctie.

Orthopedist

Een orthopedist is een specialist die zich bezighoudt met de behandeling van aangeboren of verworven fouten in bewegingsorganen (botten, gewrichten, spieren).

Paracetamol

Het geneesmiddel wordt over het algemeen goed verdragen en wordt met name gebruikt bij koorts en pijn bij kinderen. Meer informatie over het medicijn paracetamol.

Prostaglandines

Wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt, reageert ons lichaam door o.a. de vrijgave van prostaglandines, chemische boodschappers. Deze hormoonachtige stoffen veroorzaken een samentrekking van de spieren van de baarmoeder en de loslating van het slijmvlies. Worden er echter tijdens de menstruatie te veel prostaglandines geproduceerd, dan lijdt dit tot krampachtige pijn in de buik. Lees meer over menstruatiepijn.

Radiculair

Radiculair betekent uitgaand van de zenuwwortels die uit het wervelkanaal komen.

Reumafactor

De reumafactor is een eiwit dat kan worden gedetecteerd in het bloed van patiënten met reumatoïde artritis. Een echte (positieve) reumafactor factor leidt tot meer kans op reuma, maar de ziekte kan nog niet worden aangetoond. Als de reumafactor niet aanwezig is (negatieve reumafactor) kan reuma niet worden uitgesloten, maar de kans op de ziekte is kleiner.

Reumatoïde knobbeltjes

Onder de huid gelegen, verschuifbare knobbeltjes. Deze knobbeltjes zijn vaak te zien op de vingers van patiënten met reumatoïde artritis en worden reumatoïde knobbeltjes genoemd. Ze hebben meestal geen effect op de pijn, maar kunnen wel ontsteken door externe druk. Waardoor ​​deze knooppunten ontstaan is nog onduidelijk, maar men vermoedt dat schade aan de kleine bloedvaten de oorzaak is.

Reumatoloog

Een reumatoloog is een specialist die zich bezighoudt met reumatische aandoeningen.

Slijtage

Bij slijtage wordt verwezen naar slijtage van bijv. een gewricht. Door de wrijving van de gewrichtskop en de gewrichtskom, wordt de laag van kraakbeen die dient als buffer afgesleten en niet opnieuw opgebouwd.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Mensen met spanningshoofdpijn melden vaak drukkende, trekkende of persende pijn aan beide zijden van het hoofd of in het voorhoofd. Meer informatie over spanningshoofdpijn.

Spierspanning

Spierspanning is de gespannen toestand van een spier. Bij spanningspijn en spierkrampen is de spier meer gespannen.

Stafylokokken

Stafylokokken zijn kleine, cluster-achtige bacteriën (of bacteriën gerangschikt in clusters) die een gif (toxine) produceren en een acute ontsteking veroorzaken.

Stofwisselingsstoornis

Een stofwisselingsstoornis is een verworven of erfelijke pathologische verandering van de metabole processen in het lichaam.

Symptomen

Symptomen zijn kenmerken en klachten die worden gebruikt voor de detectie van een ziekte (bijvoorbeeld roodheid of pijn in een bepaald gebied).

Synovium

Het synovium bevindt zich in de gewrichtskapsel. Bij artritis is dit ontstoken.

Terugkerend

Terugkerend betekent: met tussenpozen terugkerend.

Herhaling: terugval van de ziekte.

Trauma

Bij trauma wordt verwezen naar lichamelijk of geestelijk letsel.

Urinezuur

Urinezuur wordt door het lichaam door middel van vertering van voedsel geproduceerd en normaal uitgescheiden in de urine. Verhoogd urinezuur in het bloed kan leiden tot jichtaanvallen.

Verkoudheid

Een verkoudheid is een acute infectieziekte van de neus, keel en bronchiale mucosa die voornamelijk veroorzaakt wordt door virussen en soms ook zelfs bacteriën. Lees hier meer over de gewone verkoudheid.